Kurš grils labāks – gāzes vai ogļu?

Pēdējā laikā visai populāri skaitās savā mājā vai vasarnīcā uzstādīt stacionāro grilu, uz kura var uzcept visu, ko sirds kāro: sākot ar gaļu un zivīm un beidzot ar dārzeņiem, augļiem un pat mīklas pankūkām. Kad runa ir par grila izvēli, tad rodas jautājums - kāds grils izrādīsies ekoloģiski tīrāks un ekonomiskāks, uz kāda ēdiens būs garšīgāks un labāks. Kā gāzes, tā arī ogļu grilam ir savas priekšrocības un trūkumi. Pamēģināsim tos izanalizēt.

 

 

Tev var patikt viens grila veids, bet vīram vai mammai tas var likties pilnīgi neērts. Pieņemot lēmumu par labu vienam vai otram, mēs vispirms balstāmies uz saviem ieradumiem, dzīvesveidu un garšu priekšrocībām, tāpēc nav vērts uzskatīt, ka apkārtējie cilvēki domās tāpat kā tava ģimene. Tieši tāpēc izvēloties grilu vajadzētu ļaut izvēlēties tam ģimenes loceklim, kurš uz tā gatavos visbiežāk.

 

Pietiek tikai ar ieslēgšanu

 

Gāzes grilus izvēlas tie cilvēki, kuri, galvenokārt, ir par ēdiena pagatavošanas vieglumu un elastību. Gāzes grils ļaus uzcept gaļu, dārzeņus vai bulciņas tā, lai tie nepiedegtu un neveidotos melna ogļu kārtiņa. Tas tiek panākts pateicoties tam, ka gāzes grilā var uzlikt temperatūru un sildīšanas ātrumu, kas ļaus pilnīgi kontrolēt pagatavošanas procesu. Lai ieslēgtu tāda veida grilu, pietiek vienkārši pagriezt rokturi.

 

Maģiskā uguns

 

Kaut gan gāzes grils var piedāvāt vienkāršumu un ērtumu, tradicionālā ogļu veida piekritēji diez vai to novērtēs. Daudzi no viņiem apgalvo, ka ēdiens, kas gatavots uz oglēm, garšas ziņā vairākas reizes pārspēj to, kas pagatavota uz gāzes. Ogļu grilam ir nepieciešams vairāk laika, lai to sagatavotu un iedegtu. Tomēr ir vienkārši padomi, kas spēj šo procesu paātrināt. Pirmkārt, iesaka lietot ogļu gabaliņus, kuri iedegas daudz vieglāk nekā ogļu briketes, kuras pēdējā laikā ir ļoti bieži sastopamas lielveikalos.  Šādas ogles ir ekoloģiski tīras, kas, savukārt, nozīmē to, ka pārtikā neiekļūs kaitīgas vielas, kas rodas ķīmisku vielu sadegšanas brīdī. Vēl viens vieds kā ātrāk uzsildīt ogļu grilu - izmantot speciālas plēšas, kuras bieži tiek pārdotas veikalos, kur ir viss nepieciešamais piknikiem. Ļoti bieži plēšas grila uzsildīšanai var pasūtīt veikalos, kur piedāvā dažāda veida lauksaimniecības tehniku, tās rezerves daļas un izejmateriālus.

 

Jautājuma finanšu puse

 

Protams, jebkura pirkuma plānošanai noteikti jāizvērtē savas finansiālās iespējas. Un, ja grils, kuru esi noskatījusi, var absolūti neiederēties ģimenes budžetā, tad no tā labāk atteikties par labu kaut kam ekonomiskākam. Gāzes grili ir ērti, bet maksā vairāk nekā ogļu, turklāt, pērkot gāzes grilu, ir jāsagatavojas tam, ka ģimenes izdevumos būs jāiekļauj grila apkalpošanas izdevumi. Dažas gāzes grila detaļas, piemēram, tievās trubiņas ir regulāri jātīra vai arī jāaizstāj, ja tās ir nonēsājušās. Ar tāda veida netīrumiem ļoti fantastiski tiks galā tīrītājs, kas tīra ar tvaiku. Ja tu jau esi šādas tehnikas laimīgais īpašnieks, tev nesagādās nekādas grūtības likvidēt netīrumus no gāzes grila dažu sekunžu laikā. Ogļu grils var šķist ne tik ērts, toties tam ir ļoti minimāls detaļu daudzums, un tas neprasa īpašas rūpes, tāpēc šāds variants ir ekonomiskāks.


Nav vērts liet eļļu ugunī... Degšķīdums nenoliedzami spēj paātrināt iekuršanas procesu pat vairākas reizes, taču to izmantot vajadzētu visai uzmanīgi. Sadegšanas laikā tas var izdalīt kaitīgus ķīmiskos tvaikus, kas ne tikai ietekmēs ēdiena garšu, bet arī var kaitēt veselībai. Īpaši kaitīgi šādi līdzekļi ir tad, ja tu ņem līdzi uz pikniku bērnus - degšķīduma dūmu ieelpošana var kaitēt bērna maigajām plaušām. Tāpēc labāk nodrošināties ar pacietību un grilu iekurināt tradicionālā veidā, nevis pēc tam cīnīties ar veselības problēmām.