Kūpināšana: uguns un dūmi

Ja vēlies kūpināt lai ilgāk uzglabātu produktus, tad procesam jāpieiet nopietni: iegādājies labu kūpinātavu un seko instrukcijām.  Prakstiski jebkurus produktus var arī apkūpināt - sanāk garšīgi un interesanti!

 

1. ZIVIS

Zivju fileju ar ādu ierīvē ar sāli un garšvielām (smaržīgie pipari, paprika, ingvers). Kūpini 15-20 minūtes. Pēc 20 minūtēm zivs būs pilnīgi gatava, pēc 15 minūtēm - fileja būs mīksta un maiga. Jo treknāka zivs fileja, jo garšīgāka tā būs. Tāda apkūpināta zivs ļoti labi garšo uz mazītēm un salātos.

 

 

 

2. AUGĻI

Ļoti garšīgas ir kūpinātas plūmes, bet var kūpināt arī aprikozes un persikus. Sagriez augļus uz pusēm, izņem kauliņu, ādu sadursti ar koka irbulīti. Kūpini 20 minūtes. Ja vēlies plūmes ilgāk uzglabāt, tad pēc kūpināšanas pažāvē cepeškrāsnī viszemākajā temperatūrā. Tādus augļus var pievienot gaļai un rīsu ēdieniem.

 

 

3. PAPRIKA UN ČILI PIPARI

Lai kūpināti pipari būtu garšīgāki, tos vispirms apdedzina uz grila vai virs uguns un noņem tiem ādiņu. Tad sagatavotos piparus liek uz paplātes un kūpina - parasti pietiek ar 10 minūtēm, jo mīkstie dārzeņi ātri iesūc smaržu. No šādiem kūpinātiem pipariem  sanāk ļoti garšīgas mērces. Kūpinātus piparus var pievienot arī salātiem.

 

4. SVIESTS UN EĻĻA

Gan vienu, gan otru var kūpināt - vienkārši kādā traukā ieliekot kūpinātavā. Sviestam jābūt mīkstam, taču gluži kausēt pirms tam to nevajag. Var kūpināt arī kausētu sviestu - tam arī jābūt istabas temperatūrā. Sviestam pietiek ar 10 minūtēm, bet eļļai - ar 20 minūtēm.  Izmanto to kā parasti, taču jau ar citu baudu!

 

Mēs kūpināšanai izmantojam Oak'A BBQ grilu-kūpinātavu. Taču ja nav pieejams speciāls aprīkojums, tad var izlīdzēties ar sekojošu variantu. 

5. KŪPINĀŠANA BEZ KŪPINĀTAVAS

Čuguna katlā ieklāj krusteniski 3-4 folija slāņus tā, lai pārkarājas malas 20-25 cm garas malas. Uz folija uzber augļu koku skaidas. Pa virsu iuzliec restes. Uz restēm saliec produkuts, kurus vēlies kūpināt. Tad folija malas uzloki augšā un sastiprini, lai sanāk pēc iespējas hermetiskāka konstrukcija. Apsedz ar vāku un ieslēdz uguni uz maksimumu. Tikko sajutīsi dūmu smaržu, samazini uguni  līdz minimumam.