Ogles vai malka - kas labāks?

Grilēt var neatkarīgi no gadalaika - svaigs gaiss, sniegs vai saule, laba apetīte un grilēts ēdiens. Šodien pastāstīsim par malku un oglēm: kura malka labāka, kā iekurināt ogles un kā pariezi tās izvēlēties un izmantot.

Šis raksts īpaši paredzēts cilvēkiem, kas bez sirdsapziņas pārmetumiem var grilēt spainī, tačkā, paštaisītā mangalī vai no kieģeļiem sakrautā konstrukcijā. Respektīvi, iesācējiem!

Malka

Vispirms jātiek skaidrībā ar ēdienkarti, un tikai tad izvēlas malku. Sarežģīti? Nemaz! Pārdomāti!

 

Malku izvēlies tikai no lapu kokiem:

ķirsis - burgeriem, jēra gaļai un putnu gaļai;

alksnis - lasim/forelei, tītara un vistas gaļai;

ābele - cūkgaļai, medījumam, putnu gaļai un jūras veltēm;

kļava - cūkgaļai, jūras veltēm un vistas gaļai;

bērzs un ozols - jebkurai gaļai.

  Skuju kokus izmanto tikai ugunskuram, jautrai kompānijai un dziedāšanai. Ēdienam tie neder!  

Un atceries, malkas nevar būt par daudz - sagatavo to no sirds! Karstumu var samazināt jebkurā brīdī, bet ātri palielināt nesanāks.

 Padoms:  ja marinē gaļu/zivi/putnu mājās piektdien un pēc tam sagatavotās sastāvdaļas ir jāpaņem līdz, marinē tās uzreiz maisņos ar ziplock aizdari. Tādi maisiņi pārdodas visos lielveikalos - produktu uzglabāšanai un saldēšanai. Tājos ērti pārvadāt produktus. Ja nav laika ilgākai marinēšanai, var izmantot ātro marinādi - sojas mērci sajauc ar citrona sulu.

Kokogles

Ja uz oglēm skatās ne tikai kā uz kasrtuma avotu, bet arī kā īpašās dūmu garšas avotu, tad vienmēr izvēlies kokogles. Tas parasti labi deg un tur karstumu. Tāpēc, ja tu gatavo uz oglēm, vienmēr sarūpē laicīgi visus produktus. Ogles negaidīs!

6 ieteikumi no pieredzējušiem grilētājiem:

1. Vienmēr pērc lielas un tīras ogles. Un vislabāk tās pirkt tur, kur pērk ogles restorāni un kafejnīcas. Mēs iesakam FILLE 2000 - tās ir augstākās kvalitātes ogles.

2. Pirms likt grilā ogles, ieber tur smiltis - apm. 2 cm. Tās savāks sevī pilošus taukus.

3. Nekad neizmanto degšķidrumu. Lai ko arī nerādītu reklāmā un ķīmijas ražotāji - tā ir ķīmija! Izmanto papīru un skaliņus.

4. Cep vienmēr tikai tad, kad ogles pārklājās ar baltu kārtu. Zem restēm jābūt jau gatavām oglēm. Un neiazmirsti notīrīt pelnus.

5. Pirms likt uz oglēm restes, iesmērē tās ar speķi vai ieeļļo - tā produkti nepielips pie restēm.

6. Ja vēlies pastiprināt smaržu, uzber uz oglēm koka skaidas (pirms tam izmērcētas 20 min. ūdenī). Skaidas degs pietiekami ilgi un dos nepieciešamo aromātu.

Kā pareizi cept uz oglēm

Karstumu no oglēm var regulēt. Karstākās ogles izmanto burgeru, hotdogu un dārzeņu grilēšanai.  Priekš tam ogles sakārto divos līmeņos - vienu grila daļu piepildi ar oglēm uz trešdaļu, bet otrā daļā - ogles ir plānā kārtā. Tad uz karstākām var cep, bet otrā grila daļā produkuts nogatavināt. 

Bet vienkāršākā konstrukcija - kad gatavas ogles sakārto gar grila malām, un ēdienu gatavo izmantojot karstumu, kas nāk no paša grila.  Starp citu, pa vidu, kur nav ogles, var novietot katliņu vai ietītu folijā ēdienu. Šādi var cept lielus gaļas gabalus vai veselu vistu.

 

 Padoms:  gaļai noteikti jāļauj "atpūsties" minūtes 5 uz dēlīša. Labāk, ja dēlītis ir ar bedrīti pa perimetru - tajā sakrāsies gaļas sulas.

Kā noteikt ogļu temperatūru

Paturi plaukstu apmēram 10 cm virs oglēm - cik ilgi varēs noturēt roku, tik karstas ogles arī ir.  Ja roku var noturēt ne ilgāk par 2 sekundēm - tās ir viskarstākās ogles, karstāk par 500°С.  Vari noturēt 3 sekundes - vidēji karstas ogles, apmēram 400 °С. Ja roku vari noturēt 4 sekundes, tad ogles ir uzkarsušas līdz 350 ° С, bet pie zemas temperatūras (300 °С) roku var mierīgi noturēt apmēram 5 sekundes.

Ko gatavot uz oglēm

Viskarstākās ogles ir jau pēc 10 minūtēm - tad sanāk kraukšķīga garoziņa un iekšā sulīga gaļa. Uz karstām oglēm cep steiku, burgerus (kotletes) un kukurūzu.

Vidēji karstām oglēm vajag 25-30 min. Uz šādām oglēm pareizi būtu cept palielas gaļas škēles (karbonādes), vistas spārniņus un filejas, hotdogus, desiņas un zivi. Plus - labi sanāk augļi un dārzeņi, piem. sīpoli, baklažāni un ananāsi.

Pavisam aukstas ogles labi der kartupeļu cepšanai.