Vesela vista uz grila - soli pa solim

Vesela vista uz grila ir īsts meistardarbs – sulīga gaļa, kraukšķīga ādiņa un dūmu aromāts, kas piešķir ēdienam īpašu raksturu. Lai gan sākumā var šķist, ka pagatavot veselu vistu uz grila ir sarežģīti, patiesībā tas ir vienkārši, ja ievēro dažus noteikumus.

 

Nepieciešams:

  • Vesela vista (1,5–2 kg)
  • Olīveļļa vai kausēts sviests
  • Garšvielas: sāls, pipari, ķiploku pulveris, paprika, rozmarīns vai citas pēc izvēles
  • Citronu vai ābolu gabaliņi pildījumam
  • Grils ar vāku (ogļu vai gāzes)
  • Termometrs gaļai (ieteicams, bet ne obligāts)

Sagatavo vistu:

  • Vistai jābūt sausai – apslaukiet to ar papīra dvieli, lai āda grilējot kļūtu kraukšķīga.
  • Garšvielu iemasēšana – ierīvējiet vistu ar eļļu vai sviestu, pievienojiet sāli un piparus, kā arī citus garšaugus. Īpaši labi saderēs ar papriku, ķiploku pulveri un svaigu rozmarīnu.
  • Pildījums – vēdera dobumā ielieciet citrona vai ābola gabaliņus, kas piešķirs sulīgumu un aromātu.

Grilēšana:

  • Grilējam ar netiešo grilēšanas metodi – vista jānovieto nevis tieši virs oglēm, bet gan blakus tām. Tas ļaus tai izcepties vienmērīgi, nesadedzinot ārpusi.
  • Temperatūra – ideāli 180–200 °C.
  • Laiks – apmēram 1–1,5 stundas atkarībā no vistas lieluma.
  • Termometrs – kad iekšējā temperatūra augšstilba biezākajā daļā sasniedz 75 °C, vista ir gatava.

Noderīgi ieteikumi:

  • Lai vista nebūtu sausa, cepšanas laikā to var ik pa laikam apsmērēt ar sviestu vai marinādi.
  • Ja vēlaties īpaši kraukšķīgu vistas ādiņu, pēdējās 5–10 minūtes vista jāpacep tieči virs oglēm (skatamies lai tās nav par karstu)
  • Ja grilējaot izmantojat ogļu grilu,  ieteicams izmantot arī koka šķeldas (piemēram, ābele vai ķirsis), lai piešķirtu maigu dūmu aromātu.