Kā pagatavot zivju zupu brīvā dabā?! 10 padomi

 

 

 

Visgaršīgākā un apetelīgākā ir tieši tā zivju zupa, kas gatavota no tikko noķertām zivīm krastā uz ugunskura, kura ir piesātināta ar vieglu dūmu aromātu. Šo faktu apstrīdēt ir pilnīgi bezjēdzīgi, tas vienkārši ir jāpieņem. Pat visgaršīgākā, vislabākā un visskaistākā zivju zupa, kas gatavota perfekti aprīkotā virtuvē, nespēs sagādāt tik daudz prieka un līksmes kā tā, kas gatavota paša rokām brīvā dabā.

 

Tikko noķertas svaigas zivis, katliņš, karstas ogles un saujiņa visvienkāršāko dārzeņu – tas ir tas mazumiņš, kas nepieciešams īstas makšķernieku zivju zupas pagatavošanai. Taču pat tik vienkārša ēdiena pagatavošanai nepieciešams zināt dažus noslēpumus un viltībiņas, kas ļaus pagatavot nevis vienkāršu zupiņu, bet gan zivju zupu ar lielo „Z”. Šoreiz mēģināsim tikt skaidrībā un paturēt prātā, kā pagatavot zivju zupu atrodoties pie dabas.

 

 

 

 

Mūsu senči par zivju zupu dēvēja vistīrāko, visdzidrāko un visstiprāko zivs buljonu. Mūsdienu zivju zupa reti iztiek bez dažnedažādām piedevām. Tās ietver sevī zivs gabaliņus, no kuras zupa ir pagatavota, kā arī nelielu daudzumu dārzeņu, pikantu (sīpoli) vai arī sātīgu (kartupeļi, burkāni vai rāceņi). Zupai par skādi arī nenāks nedaudz aromātisko garšvielu, pat ja tās būs lauru lapas un daži piparu graudiņi. Svaigu zaļumu sauja gan izrotās zivju zupu, gan piešķirs tai burvīgu aromātu. Der arī atcerēties par degvīna mēriņu. Vēlies piesātināt zivju zupas aromātu? Pievieno nedaudz degvīna tieši zupai. Vēlies pastiprināt savu apetīti? Esam pārliecināti, ka tu zini, kas jādara!

 

 

Zivju zupu droši var gatavot principā no jebkuras zivs, taču zupa no plēsīgām zivīm (līdaka, asaris, zandarts) tiek uzskatīta par garšīgāku nekā to, kas gatavota no mierīgām zivīm (karpa, karūsa, rauda utml.). Garšīgākā zupa tiek gatavota no 2–3 dažādām zivju sugām. Zupu mēdz atšķirt arī vadoties pēc buljona krāsas, kas ir atkarīga no tā, kāda zivs izmantota šīs zupas pagatavošanai. No savvaļas karpas, salates un karūsas zivju zupa izskatās melna, no ķīša, asara un zandarta – balta. Ja paveiksies un noķersi stori vai lasi, tad varēsi pagatavot garšīgāko un aromātiskāko zivju zupu dzintara krāsā. Bez zupas nepaliks arī tie, kas makšķerēs jūras krastā. Neatvairāmi garšīgs būs buljons, kas gatavots no mencas, jūras asara un vismaigākās akmeņplekstes.

 

 

Šoreiz piedāvājam padomus, kas noderēs tiem, kas ir iemīļojuši makšķerēt un pateiks priekšā pat iesācējiem, kā pagatavot nezimirstami gardu zivju zupu brīvā dabā.

 

1. Izvēloties trauku zupas pagatavošanai, pievērs uzmanību pārgājienu katliem ar rokturi. Pats galvenais, lai šis katls būtu no neoksidējoša materiāla. Par pašiem labākajiem katliem uzskata čuguna katlus ar biezām sienām. Šādas čuguna sieniņas sasilst vienmērīgi un dod iespēju zivju zupai tikai tvīkt uz uguns, nevis vārīties, kas dos zupai papildus smaržu, aromātu un piesātinātību. Lieliski derēs arī katliņš no nerūsējoša materiāla vai arī emaljas katliņš. No alumīnija vai vara katliem labāk atturēties. Tādi trauki zupai var piešķirt nepatīkamu piegaršu. Vēl būs nepieciešams trijkājis, kas ļaus viegli un ērti novietot katliņu ar zupu virs oglēm. Ja tev nav šī trijkāja, situāciju spēs glābt pāris mednieka šķēpi no resniem zariem un pārliktnis. Te arī noderēs katla rokturis, kurš ļaus uzkārt katlu virs uguns.

 

 

 

 

2. Zivij, kas paredzēta zupai, ir jābūt pēc iespējas svaigākai. Ja taisies gatavot divkāršu vai trīskāršu zivju zupu, tad pirmo buljonu labāk gatavot no dzīvas, sīkas zivs, lai gan tas skan samērā cietsirdīgi. Visa lieta tajā, ka jau pēc vienas vai divām stundām pēc tam, kad zivs aizpeld uz “citiem ūdeņiem”, tā zaudē daļu savas garšas, bet mēs taču izvēlamies gatavot zivju zupu, lai izbaudītu patiešām garšīgu ēdienu, kas ir pagatavots no pašas svaigākās zivs. Tādu ēdienu, kuru pagatavot mājas apstākļos nav iespējams. Lai zivju zupa sanāktu garšīga, uz katru 1½ litru ūdens tev būs nepieciešams 1kg sīkas dzīvas zivs. Gatavo pirmo buljonu, ieliec visu zivi ūdenī, neattīrot to no zvīņām, un vāri 1 stundu. Gatavo buljonu nedaudz atdzesē, uzmanīgi izkās un atgriez katliņā. Pamats  zivju zupai ir gatavs!

 

 

 

3. Īsta zivju zupa ir gaiša un dzidra, bet pirmais buljons visbiežāk sanāk duļķains un pelēks. Nekrīti izmisumā! Padarīt buljonu dzidrāku nepavisam nav grūti. Tev palīdzēs lielo zivju ikri vai arī sakulti olu baltumi. Uz katru litru ņem 1/3 glāzes ikru un sarīvē tos pēc iespējas sīkāk. Sarīvētos ikrus samaisi ar pusglāzi auksta ūdens, pēc tam pievieno pusglāzi zivju zupas. Tad iegūto maisījumu ielej katliņā ar zivju zupu. Un vāri uz lēnas uguns apmēram 10–15 min. Uzreiz pēc tam, kad zupa kļūs caurspīdīga, rūpīgi izfiltrē to un atkal vāri to līdz tā būs gatava. Lai padarīt zupu dzidrāku ar olas baltumiem, ņem vienu olas baltumu uz vienu litru buljona, nedaudz saputo to ar dakšiņu, un tad izdari to pašu, ko ar ikriem.

 

4. Centies nepievienot zupai pārāk daudz dārzeņu. Uz 2-3 litriem pietiks ar 1-2 vidēji lieliem kartupeļiem, 1/2 burkāna un nelielas sīpola galviņas. Vēl garšīgāka zupa sanāks, ja kartupeļu vietā pievienosi rāceni. Bet no graudu pievienošanas labāk atturēties pavisam. Ja vēl neesi gatavs pavisam atteikties no tiem, tad pievieno 2 ēd.k. prosas. Neliels daudzums šādu graudu nesabojās zivju zupas garšu, bet pievienos zupai sātīgumu un biezumu. Neaizmirsti arī par pašu galveno noteikumu - dārzeņiem jābūt pilnīgi gataviem līdz tam laikam, kad liksi katlā lielās zivs gabalus, jo zivs būs gatava 10–15 min. laikā, bet dārzeņu pagatavošana aizņem 20–30 minūtes.
 

5. Pamēģināsim pagatavot visparastāko zivju zupu no upes zivīm. Katliņā uzvāri 2 litrus ūdens, pievieno vienu notīrītu un sagrieztu lielos gabalos kartupeli un vienu veselu, maziņu sīpoliņu. Pagaidi kamēr ūdens ar dārzeņiem uzvārās un vāri līdz kartupeļi ir gatavi. Vienu vai divas zivis, kas sver pāris kilogramus, attīri no zvīņām, atdali asti, spuras, acis un izgriez žaunas, pašu zivi sagriez lielos gabalos. Uzreiz, kad kartupeļi būs gatavi, izņem no katliņa sīpolu, pievieno zivi, lauru lapas, sāli un melnos piparus pēc garšas. Pagaidi, kamēr viss sāk vārīties un vāri līdz zivs gatavībai apmēram 8–10 min. Gatavu zupu noņem no uguns un uzreiz pasniedz.

 

 

 

 

6. Nepārspējami garšīga sanāk zivju zupa no ķīša un asara. Notīri 1 kg zivju, izgriez žaunas, izņem iekšas. Asarus izfilē un noliec vēsā vietā. Pāri palikušo (asakas, ādu un galvas bez žaunām) un veselus ķīšus liec katlā un aplej ar 3 litriem auksta ūdens. Pievieno notīrītu pētersīļu sakni, divus sīpolus, sāli un piparus pēc garšas. Nostiprini katliņu virs uguns, apsedz ar vāku un vāri zupu vēl divas stundas, līdz zivs būtu pilnībā izvārījusies. Gatavu zupu izkās, pēc nepieciešamības dzindrini, atkal uzvāri, pēc tam tajā ieliec asara fileju. Vāri vēl minūtes 15. Gatavu asara fileju saliec porcijas traukos, pievieno dilles un uzlej pa virsu buljonu. Atsevišķi pasniedz sagrieztu daiviņās citronu un dilles.

 

 

7. Makšķerēšanā īpaši neveicas, taču ir pilns sprosts ar mazām zivtelēm? Nebēdā, jūs neesat palikuši bez garšīgas zivju zupas! 1kg mazu zivtiņu izķidā, izskalo, iztīri iekšas, ieliec katliņā un uzlej 2 litrus auksta ūdens. Vāri zupu 1½–2 stundas, pēc tam uzmanīgi izkās, dzidrini pēc nepieciešamības. Atsevišķi 2 ēd.k. olīveļļas apcep 2 pētersīļa saknes, 2 sīpolus un 1 burkānu. Vēlreiz uzvāri zivju zupu, pievieno 3 ēd.k. prosas putraimu (ja vēlies) un vāri vēl 15min. Pēc tam pievieno apceptus dārzeņus, divas lauru lapas, sāli un melnos piparus pēc garšas, un vāri vēl 15-20min. līdz gatavībai. Pirms pasniegšanas vēl pievieno sasmalcinātas dilles.

8. Ja palaimējies noķert zandartu, var pamieloties ar zivju zupu Rostovas gaumē. Izķidā, iztīri, atzvīņo, izgriez žaunas apm. 1 kg smagam zandartam. Uzmanīgi atdali fileju un noliec to vēsā vietā. Asakas, galvas un ādu liec katliņā, ielej 2½ litrus ūdens un vāri to 1,5 st. Gatavu buljonu izkās. Notīri un sagriez 3 kartupeļus, 2 burkānus, pētersīļa sakni un lielu sīpolu. Uzvāri, pievieno iepriekš sagatavotus dārzeņus, pāris lauru lapu, sāli un melnos piparus pēc garšas. Vāri visu kopā apm. 20min., pēc tam pievieno zivs fileju un vāri vēl 10min. Pašās beigās pievieno zivju zupai tomātu un nelielu sasmalcinātu diļļu saišķīti. Gatavo vēl 5min., noņem no uguns un pasniedz.

 

 

 

 

9. Vai ir maz vērts stāstīt, ka no vēdzeles sanāk ļoti garšīga zupa, kas teicami palīdz noņemt paģiru simptomus? Pagatavot to ir pavisam vienkārši. Rūpīgi iztīri 500g lielu vēdzeli no iekšām, noņemiet ādu un atdali aknas. Zivi nomazgā, sagriez porcijas gabalos, liec visu katliņā un pārlej ar 1½ litriem ūdens. Pievieno nelielu sīpolu, pētersīļu sakni, mazu burkānu, sāli un melnos piparus pēc garšas. Vāri zupu 40min. Izņem dārzeņus - tie vairāk nebūs nepieciešami. Atsevišķi katliņā vieglā sālsūdenī uzvāri vēdzeles aknas. Liec uz šķīvja, pa gabaliņam – vārītas zivis, aknu gabaliņu un citrona šķēlīti, pārlej ar karstu buljonu un pasniedz.

 

 

10. Ļoti gribas ticēt, ka mūsdienās ir veiksminieki, kuriem sanāk noķert stori vai sterleti. Tādiem zvejniekiem mēs iesakām pamēģināt zivju zupu ar šampanieti. Iztīri un izķidā 1 kg ķīšu, saliec tos katliņā, pievieno 2 sīpolus un 2 pētersīļu saknes, pārlej ar 3 litriem auksta ūdens un vāri 2 stundas. Noņemiet zupu no uguns, izkās, pēc nepeiciešamības dzidrini to ar saberztiem ikriem. Sagriez lielos gabalos 1½ kg stores vai sterletes. Zupu uzvāri atkārtoti, liec tajā zivs gabaliņus un vāri vēl 15 minūtes. Gatavo zupu noņem no uguns, ātri ielej tajā 150ml laba šampanieša un uzreiz pasniedz galdā. Atlikušo šampanieti pasniedz atsevišķi.