Cāļu filejas steiks. Vai tiešām steiks?

Ak vai, cik grūtu misiju esmu uzņēmies - testēt produkciju un būt patiesam. Būt patiesam pret visiem mana bloga un klubiņa apmeklētājiem. Turklāt, personīgi pazīstot dažus no putnu fabrikas "Ķekava" vadošajiem darbiniekiem. Es turpmākajā rakstā izklāstīšu savas subjektīvās domas par konkrēto produkciju. Ja nepiekrīti manam viedoklim, droši raksti komentāros un, iespējams, tieši diskusijā dzims patiesība!

 

Kūstot pirmajam sniegam citi meklē urbīšus un skrien uz tuvējo bērzu birzi tecināt sulas, bet es dodos uz veikalu un ar ineteresi pētu - ko jaunu šajā sezonā piedāvā grilētājiem?! Un, kā vienmēr, ir par ko pabrīnīties. 

 

Šoreiz jau pats reklāmas sauklis pravietiski brīdina: "Tavs grils vēl neko līdzīgu nav pieredzējis"! ... vai kaut-kā tā.

Nenoliegšu, man šis vārdu salikums "Cāļa filejas steiks" iegrieza uzreiz ausīs, bet pieļāvu, ka tā nav viltīga vārdu spēle. Domāju, iespējams, putnu fabrikas gaišie prāti un tehnologi atklājuši ko oriģinālu un turpmāk arī cāļa gaļa tiks dēvēta par steiku.

 

Taču palieku pie savas pārliecības - steiks tas ir īpašs liels liellopu (īpašas sugas) gaļas gabals! Cāļa gaļas fileja, turklāt sagriezta diezgan plānos gabalos, būtu jādēvē savādāk.

Vistas gaļu ierasti grilējam vidējā karstumā. Pie liela karstuma vistas gaļaparasti apdeg, bet vidū tā paliek jēla. Zemā temperatūrā pastāv risks gaļu vienkārši izkaltēt. Īpaši cimperlīgs vistas gaļas gabals ir fileja, jo praktiski nepastāv iespēja to grilēt ar ādu, kas grilēšanas laikā aizsargā gaļu no izžūšanas un tiek saglabāts gaļas dabiskais mitrums.

 

Vidējs karstums ir tad, kad ogles ir vienmērīgi uzkarsušas un uz ogļu virsmas ir izveidojusies viegla, balta kārtiņa. Grilējot ir daudz faktoru, kas ietekmē gaļas cepšanas ilgumu, tāpēc noteikt precīzu laiku, cik ilgi kāds vistas gabals uz grila cepsies, ir teju neiespējami.

 

Ražotājs min četras minūtes. Nu tad lai paliek četras minūtes. Bet! Pie kādas temperatūras?! Ievērojot ražotāja nosacījumus, katru filejas gabaliņu uz restām turēju četras minūtes, tad apgriezu un vēlreiz četras minūtes. Vāks grilam gan bija pāris reizes jāpiever, lai neveidojas liesma un te nu rezultāts - pasausas vistas filejas gabaliņi, kurus noteikti par steiku nenosaukt.

 

Labi. Iespējams, Ķekavā ir citas mērauklas un tur arī trijstūrī sagriezta fileja tiek dēvēta par steiku. Bet kāpēc sevi nepasargāt un nepielikt vienu teikumiņu - gatavošanas laiks norādīts aptuveni?! Visa atbildība paliek grilētāja rokās. Ir tik daudz faktori, kas ietekmē grilēšanas ilgumu! Grilēšanas laiks ir atkarīgs no grila tipa un lieluma, vai gatavo izmantojot malku, ogles, gāzi un tml. Protams, arī filejas (atvainojos, bet par steiku tomēr šo izstrādājumu nesaukšu) gabalu biezums, gaļas kvalitāte un tas, vai tiek grilēts ar tiešo vai netiešo metodi.

 

Tā varētu turpināt vēl un vēl... Taču, gribu patiekt arī pāris labus vārdus. Un tie ir par sastāvu! Precīzāk par sāls daudzumu - nepilns grams uz 100gramiem?! Nu smuki! Parādījusies pozitīva tendence nepārsālīt. Ja katrs ražotājs tieksies uz sāls samazināšanu produkcijā, drīz līdz tam, ka sāls tiek pievienota garšai...  Sastāvā ir nedaudz e-vielas - aromatizētājs un skābuma regulētājs, bet tas ir tik niecīgs, ka pieveru acis.

Man, nenoliedzami, ir prieks, ka ražotāji cenšas un piedāvā jaunumus, bet nenodarbosimies ar maldināšanu un neizmantosim muļķīgas frāzes pārdošanas veicināšanas labā.